Afscheid van een judoheld

Begin mei 1964 was Vroni met Jeanine voor een korte vakantie bij haar ouders, die in het Duitse Garmisch-Partenkirchen een hotel hadden. Jan reisde hen op 5 mei achterna om de volgende dag met het gezin zijn verjaardag te kunnen vieren. Rond half 3 ’s middags kwam hij op de Roermondseweg onder Nederweert in botsing met een tegenligger die plotseling rechtsaf sloeg. Van Ierland overleed ter plaatse.

De judowereld was in diepe rouw. Collega Anton Geesink verklaarde “bijzonder geschokt te zijn door dit abrupte heengaan van een goede vriend en plezierige tegenstander”. Wim Boersma, destijds coach van het nationale team, meldde in zijn in memoriam: “Afgezien nog van de prestaties die hij leverde, zal hij gemist worden door zijn sportgeest, zijn teamgenootschap, zijn voorbeeld van evenwichtigheid en wilskracht.”

Tijdens Jans begrafenis op zaterdag 9 mei werd zijn kist gedragen door de leden van het nationale judoteam. Om de herinnering aan hem levend te houden, heeft judoclub Tilburg nog 10 jaar het Jan van Ierland judotoernooi georganiseerd.